
Spis treści
Jak przyrządzić idealną mocną włoską kawę
Aby cieszyć się smakiem mocnej włoskiej kawy bez konieczności wychodzenia z domu, trzeba nauczyć się parzyć kawę niczym barista z włoskiej kawiarni. Te umiejętności to nie tylko możliwość delektowania się ulubionym napojem w dowolnym momencie, ale także oszczędność czasu i pieniędzy.
Zapewnienie sobie każdego dnia komfortu, jakiego dostarcza filiżanka mocnej włoskiej kawy, wymaga dobrania odpowiedniej kawy, jak również zastosowania właściwej metody parzenia. Równie istotne jest również użycie odpowiedniej ilości kawy i jej drobności mielenia, w zależności od wybranej metody przyrządzania.
Wybierz właściwy gatunek kawy
Decydując się na parzenie mocnej włoskiej kawy, pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniej kawy. Włosi często sięgają po mieszankę kawy arabica i robusta, która daje mocne i aromatyczne espresso. Niezwykle istotne jest, aby kawa była świeżo palona – tak zachowa pełnię smaku i aromatu.
Pamiętaj, że do parzenia mocnej włoskiej kawy najlepsza będzie kawa ziarnista. W jej przypadku sama decydujesz o stopniu zmielenia ziaren, co ma znaczący wpływ na smak naparu. Mielenie tuż przed zaparzeniem gwarantuje najwyższą jakość kawy.
Przygotuj metodę parzenia
Włosi słyną z umiejętności przygotowywania kawy na wiele różnych sposobów, ale jeśli chodzi o mocną włoską kawę, najbardziej autentycznym jest zdecydowanie espresso. Do jego przyrządzania niezbędny będzie ekspres ciśnieniowy, który pozwoli na ekstrakcję pełni aromatów z drobno zmielonych ziaren kawy.
Jeżeli nie posiadasz ekspresu do kawy, alternatywą może być moka, czyli kawiarka. Jest to tradycyjny włoski sposób parzenia kawy, który gwarantuje intensywny smak. Jak w przypadku espresso, kluczowe jest tutaj drobne zmielenie ziaren oraz odpowiednie ich utłoczenie.
Drobiazgowe dawkowanie – możliwość opanowania sztuki włoskiego espresso
Doskonała mocna włoska kawa to wynik drobiazgowej dbałości o szczegóły i proporcje. Zazwyczaj do jednej filiżanki espresso stosuje się od 7 do 9 gramów kawy. Większa ilość kawy oznacza silniejszy smak i – co istotne – większą ilość kofeiny.
Jak widać, opanowanie sztuki parzenia włoskiego espresso to trochę więcej, niż tylko wlewanie gorącej wody przez kawę. To umiejętność łączenia tych wszystkich elementów w taki sposób, aby uzyskać idealne, mocne włoskie espresso o głębokim smaku i aromacie, które zawsze pozwoli Ci na chwilę wytchnienia w ciągu dnia.